Cum să-ți protejezi gadgeturile împotriva pierderii și furtului

În era tehnologiei, gadgeturile au devenit parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi. De la telefoane inteligente și tablete, la laptopuri și smartwatch-uri, aceste dispozitive ne ajută să fim conectați și să ne desfășurăm activitățile zilnice. Din acest motiv, protejarea gadgeturilor este esențială pentru a ne asigura că informațiile noastre personale și confidențiale sunt în siguranță. În plus, riscul pierderii sau furtului acestor dispozitive este unul real și poate avea consecințe grave asupra vieții noastre.

Instalează aplicații de localizare și blocare a dispozitivelor

O modalitate eficientă de a proteja gadgeturile este prin instalarea aplicațiilor de localizare și blocare a dispozitivelor. Aceste aplicații funcționează prin utilizarea tehnologiei GPS pentru a urmări locația dispozitivului în cazul în care acesta este pierdut sau furat. De asemenea, aceste aplicații permit utilizatorilor să blocheze sau să șteargă datele de pe dispozitiv în mod remot, pentru a preveni accesul neautorizat la informațiile personale.

Există numeroase aplicații populare care oferă aceste funcționalități, cum ar fi „Find My iPhone” pentru utilizatorii de iPhone și „Find My Device” pentru utilizatorii de Android. Aceste aplicații sunt ușor de utilizat și pot fi configurate pentru a trimite notificări în cazul în care dispozitivul este mutat sau dacă bateria este pe cale să se descarce. Prin instalarea acestor aplicații, utilizatorii pot avea o mai mare siguranță în ceea ce privește protejarea gadgeturilor lor.

Folosește parole puternice și autentificare în doi factori

Un alt aspect important în protejarea gadgeturilor este utilizarea de parole puternice și autentificare în doi factori. O parolă puternică trebuie să fie complexă și să conțină o combinație de litere majuscule și minuscule, cifre și caractere speciale. Este recomandat să evitați utilizarea de parole ușor de ghicit, cum ar fi numele sau data de naștere.

Autentificarea în doi factori adaugă un nivel suplimentar de securitate prin cererea unei verificări suplimentare înainte de a permite accesul la dispozitiv. Această verificare poate fi realizată prin intermediul unui cod trimis pe telefonul mobil sau prin utilizarea unei amprente digitale sau a recunoașterii faciale. Prin implementarea acestor măsuri de securitate, utilizatorii pot preveni accesul neautorizat la gadgeturile lor.

Evită să lași gadgeturile nesupravegheate în locuri publice

Unul dintre cele mai mari riscuri pentru gadgeturi este lăsarea lor nesupravegheate în locuri publice. Aceasta poate duce la pierderea sau furtul dispozitivelor și la expunerea informațiilor personale. Hoții pot profita de momentele de neatenție și pot fura gadgeturile într-un timp foarte scurt.

Pentru a evita aceste situații, este important să nu lași niciodată gadgeturile nesupravegheate în locuri publice, cum ar fi restaurante, cafenele sau mijloacele de transport în comun. În cazul în care trebuie să părăsiți dispozitivul pentru o perioadă scurtă de timp, asigurați-vă că îl aveți întotdeauna în vedere sau îl păstrați într-un loc sigur, cum ar fi o geantă cu fermoar sau un buzunar cu fermoar.

Protejează-ți dispozitivele cu huse și folii de protecție

Protejarea fizică a gadgeturilor este la fel de importantă ca și protejarea lor digitală. Utilizarea huselor și a foliilor de protecție poate preveni zgârieturile, spargerea ecranului sau alte daune fizice ale dispozitivelor. Aceste accesorii sunt disponibile pentru majoritatea gadgeturilor și pot fi găsite în diferite stiluri și culori.

Pentru a alege husele și foliile de protecție potrivite, este important să țineți cont de dimensiunea și forma dispozitivului. Asigurați-vă că acestea se potrivesc perfect și oferă acces facil la butoane și porturi. De asemenea, verificați dacă acestea oferă protecție împotriva șocurilor și căderilor, pentru a vă asigura că gadgeturile dumneavoastră sunt în siguranță.

Înregistrează-ți gadgeturile și păstrează documentele de achiziție

Înregistrarea gadgeturilor și păstrarea documentelor de achiziție este o altă măsură importantă în protejarea acestora. Înregistrarea dispozitivelor poate ajuta autoritățile să recupereze gadgeturile în cazul în care acestea sunt găsite sau recuperate după un furt. De asemenea, păstrarea documentelor de achiziție poate fi utilă în cazul în care trebuie să faceți o cerere de despăgubire în cazul pierderii sau furtului dispozitivului.

Pentru a înregistra gadgeturile, puteți utiliza platforme online specializate sau puteți crea o listă cu informațiile relevante, cum ar fi numărul de serie, marca și modelul dispozitivului. Asigurați-vă că păstrați documentele de achiziție într-un loc sigur și accesibil, pentru a le putea utiliza în caz de nevoie.

Asigură-te că rețelele Wi-Fi pe care le utilizezi sunt securizate

Utilizarea rețelelor Wi-Fi nesecurizate poate expune gadgeturile la riscuri de securitate. Hoții cibernetici pot intercepta datele transmise prin rețelele Wi-Fi nesecurizate și pot accesa informațiile personale și confidențiale. Pentru a vă proteja gadgeturile, asigurați-vă că utilizați numai rețele Wi-Fi securizate și criptate.

Pentru a verifica dacă o rețea Wi-Fi este securizată, verificați dacă aceasta necesită o parolă pentru a vă conecta. De asemenea, puteți utiliza o conexiune VPN (Virtual Private Network) pentru a vă asigura că datele dumneavoastră sunt criptate și protejate în timpul utilizării rețelelor Wi-Fi publice.

Nu dezvălui informații personale sau confidențiale pe gadgeturi publice

Un alt aspect important în protejarea gadgeturilor este evitarea dezvăluirii informațiilor personale sau confidențiale pe gadgeturi publice. Aceste dispozitive pot fi expuse la riscul de a fi accesate de persoane neautorizate, care pot obține informațiile dumneavoastră personale și confidențiale.

Pentru a vă proteja informațiile personale și confidențiale, evitați să introduceți parole, numere de card de credit sau alte informații sensibile pe gadgeturile publice, cum ar fi calculatoarele din biblioteci sau internet cafe-uri. În schimb, utilizați dispozitivele personale sau rețelele Wi-Fi securizate pentru a accesa și a introduce informațiile dumneavoastră personale.

Creează copii de rezervă ale datelor importante și stochează-le în locuri sigure

Crearea de copii de rezervă ale datelor importante este o măsură esențială în protejarea gadgeturilor. Aceasta poate preveni pierderea definitivă a informațiilor în cazul în care dispozitivul este pierdut, furat sau suferă o defecțiune. Pentru a crea copii de rezervă, puteți utiliza servicii de stocare în cloud sau puteți utiliza dispozitive de stocare externe, cum ar fi hard disk-uri sau stick-uri USB.

Asigurați-vă că copiile de rezervă sunt actualizate în mod regulat și că sunt stocate în locuri sigure și accesibile. De asemenea, verificați dacă acestea sunt protejate prin parolă sau criptare pentru a vă asigura că informațiile dumneavoastră sunt în siguranță.

Concluzie

Protejarea gadgeturilor este esențială pentru a ne asigura că informațiile noastre personale și confidențiale sunt în siguranță. Prin instalarea aplicațiilor de localizare și blocare a dispozitivelor, utilizarea de parole puternice și autentificare în doi factori, evitarea lăsării gadgeturilor nesupravegheate în locuri publice, protejarea fizică a dispozitivelor cu huse și folii de protecție, înregistrarea gadgeturilor și păstrarea documentelor de achiziție, utilizarea rețelelor Wi-Fi securizate, evitarea dezvăluirii informațiilor personale sau confidențiale pe gadgeturi publice, crearea de copii de rezervă ale datelor importante și raportarea imediată a pierderii sau furtului autorităților, putem preveni pierderea sau furtul gadgeturilor și putem asigura protecția informațiilor noastre personale și confidențiale.

Într-un articol recent de pe Extragsm.ro, am descoperit câteva sfaturi valoroase despre cum să-ți protejezi gadgeturile împotriva pierderii și furtului. Totuși, dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre tendințele IT care vor defini anul 2024, vă recomandăm să citiți acest articol fascinant: 5 trenduri IT care vor defini anul 2024. Este o lectură captivantă pentru oricine este pasionat de tehnologie și dorește să fie la curent cu cele mai noi inovații.

FAQs

Cum îmi pot proteja gadgeturile împotriva pierderii?

Există mai multe modalități prin care îți poți proteja gadgeturile împotriva pierderii, cum ar fi:

 • Folosirea unor huse sau carcase de protecție pentru a preveni deteriorarea sau zgârierea gadgeturilor;
 • Înregistrarea gadgeturilor într-un serviciu de urmărire a acestora, cum ar fi Find My iPhone sau Android Device Manager;
 • Însemnarea gadgeturilor cu numele și numărul tău de telefon pentru a ajuta la identificarea acestora în cazul în care sunt găsite de cineva;
 • Evitarea lăsării gadgeturilor nesupravegheate în locuri publice sau în mașină;
 • Închiderea și blocarea gadgeturilor cu parole sau coduri PIN pentru a preveni accesul neautorizat.

Cum îmi pot proteja gadgeturile împotriva furtului?

Pentru a-ți proteja gadgeturile împotriva furtului, poți lua următoarele măsuri:

 • Folosirea unor huse sau carcase de protecție pentru a face gadgeturile mai puțin atractive pentru hoți;
 • Înregistrarea gadgeturilor într-un serviciu de urmărire a acestora, cum ar fi Find My iPhone sau Android Device Manager;
 • Evitarea lăsării gadgeturilor nesupravegheate în locuri publice sau în mașină;
 • Închiderea și blocarea gadgeturilor cu parole sau coduri PIN pentru a preveni accesul neautorizat;
 • Folosirea unor dispozitive de securitate, cum ar fi cablurile de securitate sau alarmele, pentru a preveni furtul gadgeturilor.

Ce trebuie să fac dacă îmi pierd sau îmi este furat un gadget?

Dacă îți pierzi sau îți este furat un gadget, trebuie să iei următoarele măsuri:

 • Încercați să găsiți gadgetul folosind un serviciu de urmărire a acestora, cum ar fi Find My iPhone sau Android Device Manager;
 • Notificați autoritățile locale și furnizorul de servicii mobile sau de internet;
 • Schimbați toate parolele și codurile PIN pentru a preveni accesul neautorizat la conturile dvs.;
 • În cazul în care aveți informații personale sau confidențiale stocate pe gadget, notificați toate instituțiile relevante, cum ar fi băncile sau companiile de carduri de credit, și luați măsuri pentru a vă proteja identitatea.